Pierzga pszczela - czym jest i dla kogo?

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela jest mieszaniną śliny pszczół, miodu i pyłku. Jest ona niezbędna do rozwoju kolejnych pokoleń pszczół. Pierzga pszczela jest coraz częściej wykorzystywana do leczenia i zapobiegania różnym chorobom. Sklep pszczelarstwo.com.pl oferuje naturalne pierzgi pszczele bezpośrednio ze sprawdzonych pasiek. Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz oferuje ekologiczny, naturalny wspomagacz, który wspomaga walkę z wieloma chorobami!

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela 1kg to w 100% naturalny produkt, który można kupić w szklanych pojemnikach. Występuje w opakowaniach 1 kg lub 100g. Pierzga pszczela to mieszanka pyłku i miodu z dodatkiem śliny pszczół. Jest on łatwiej przyswajalny przez organizm niż tradycyjny pyłek. Pierzga pszczela występuje często w postaci twardego granulatu i jest do nabycia w naszym sklepie.

W jakim celu stosuje się pierzgę w ulu pszczelim?

Pszczoły robotnice przynoszą pyłek, który jest mieszany z miodem i wydzielinami z gruczołów ślinowych. Pierzga jest następnie magazynowana w komórkach w plastrze. Pszczoły ubijają kolejne warstwy w komórkach, dzięki czemu powstaje jego niepowtarzalny kształt. Dzięki temu rodziny pszczele mogą maksymalnie wykorzystać swoje możliwości magazynowe i dostarczają przyszłym pokoleniom więcej cennych składników odżywczych.

Pierzga pszczela - zalety

Bombą odżywczą dla organizmu, jest niewątpliwie pierzga pszczela. Jest bogatym źródłem witaminy A,B,B6,C.E.D.K, białka, węglowodanów oraz innych cennych dla organizmu składników odżywczych, w tym żelaza, krzemu i potasu. Pierzga pszczela zawiera aż 12 różnych aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W komórkach włosia pszczoły zachodzi fermentacja beztlenowa, a pierzga pszczela przechowywana jest w plastrach. Ten cenny materiał jest nie tylko zabezpieczeniem przed utratą cennych witamin i makroelementów, ale także chroni je przed zniszczeniem. Pierzga pszczela może być wzbogacona o inne substancje, które mają działanie prozdrowotne, np. kwas mlekowy.

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela - dla kogo?

Sklepy internetowe sprzedają pierzgę pszczelą, która jest potężną bronią w walce z anemią, przewlekłym zapaleniem wątroby i słabą odpornością. Ma pozytywny wpływ na organizm i może pomóc złagodzić takie objawy jak przewlekłe zmęczenie, problemy z odpornością i wiele innych dolegliwości. Może być również stosowany jako ziołowy suplement diety. O tym jakie jest zastosowanie pierzgi pszczelej można pisać długo.

Miesięczne kuracje z wykorzystaniem naparów z pierzgi pszczelej to najpopularniejszy sposób wykorzystania pierzgi pszczelej. Aby tak się stało, należy namoczyć 3 łyżeczki pierzgi w ciepłej wodzie przez kilka godzin. Tak przygotowany napar należy spożywać na pusty żołądek i najlepiej rano. Można również dodawać chinkturę do posiłków, np. w postaci zmielonej. Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia mogą spożywać 20-30 gramów pierzgi pszczelej dziennie.

Przechowywanie pierzgi pszczelej

Pierze pszczele należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepiej jest przechowywać pierze pszczele w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiku, aby zachować jego właściwości.

Pierzga pszczela - przeciwwskazania

Alergia może wystąpić na każdy produkt, nawet ten pochodzenia naturalnego. Osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny korzystać z dobroczynnego działania pierza na ich ciało. Pierzga nie była związana z żadnymi innymi skutkami ubocznymi. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność podczas stosowania pierzgi i innych produktów pszczelich. Duże ilości pierzgi mogą powodować wahania poziomu cukru.

Pierzga - skuteczna w odchudzaniu?

Pierzga pszczela ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Nie tylko łagodzi dyskomfort, ale również wspomaga procesy metaboliczne.